– Ησυχία παρακαλώ! Το θέμα μας είναι σοβαρό. Είπε η αρχηγός. Τώρα τα χρώματά μας είναι λαμπερά και φρέσκα επειδή το αρχοντικό είναι ολοκαίνουργιο. Τι θα γίνει όμως όταν παλιώσει και σουφρώσουν οι τοίχοι; Τι θα κάνουμε αν τρυπήσει η στέγη και πλημμυρίσουμε ή αν γκρεμιστεί κάποιος τοίχος και ξεθωριάσουμε από τον ήλιο ή αν…
Τον ειρμό της διέκοψαν οι φωνές δύο νεαρών λουλουδιών που διαφωνούσαν μεταξύ τους.
– Θα σταματήσεις επιτέλους να κοιτιέσαι στον καθρέφτη αδερφούλη μου; Μια χαρά είναι τα πέταλά σου. Ολοζώντανα. Συγκεντρώσου λίγο στη συζήτηση. Μας αφορά όλους το θέμα.
– Αποκλείεται. Απάντησε το περήφανο λουλούδι. Δε φτάνει που με ξυπνήσατε από τα χαράματα, πρέπει και να σπαταλήσω τον χρόνο μου για τις ανησυχίες σας; Στο κάτω-κάτω, αν όλοι φροντίζατε τον εαυτό σας όπως εγώ με σωστή διατροφή, πολύ νερό και τακτική άσκηση, θα διατηρούσατε για πάντα φρέσκα και υγιή τα πέταλά σας.
– Καλά σε λέω εγώ ψηλομύτη!
– Ψηλομύτης εγώ; Εγώ είμαι το πιο φανταχτερό λουλούδι. Είμαι ένα αριστοκρατικό μπαρόκ λουλούδι με Ευρωπαϊκή καταγωγή. Και ξέρεις ότι τέτοιες συγκεντρώσεις μου προκαλούν πλήξη.
Ένα ακόμα πιο μικρό λουλουδάκι που άκουσε τη συζήτηση, ρώτησε διστακτικά όλο περιέργεια τον μπαμπά του:
– Μπαμπά, τι είπε ότι είναι; Μπαρόκ; Τι είναι αυτό;
– Το Μπαρόκ, μικρό μου λουλούδι, είναι ένα περίτεχνο και εντυπωσιακό καλλιτεχνικό στυλ. Το συναντάμε στην Ευρώπη από το 1600 μέχρι το 1700 στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική. Τέτοια έργα τέχνης υπάρχουν σε εκκλησίες, μοναστήρια, και παλάτια. Με την πλούσια διακόσμησή τους από ζωηρά χρώματα και πολυτελή υλικά, δημιουργούν έντονα συναισθήματα στους ανθρώπους. Σκέψου ότι το αρχοντικό μας διακοσμήθηκε το 1759, άρα οι ζωγραφιές του έχουν πολλά στοιχεία από την τέχνη του Μπαρόκ, όπως για παράδειγμα αυτά τα διακοσμητικά ανάγλυφα γύψινα πλαίσια που κάνουν πλούσιες και εντυπωσιακές τις τοιχογραφίες.
– Και το Βυζάντιο; Η Οθωμανική Τέχνη; Δεν έδωσαν καθόλου ιδέες στους καλλιτέχνες για τη διακόσμηση του αρχοντικού;
– Μα και βέβαια τους έδωσαν. Μην ξεχνάς ότι οι Έλληνες καλλιτέχνες ζουν με τους Οθωμανούς εδώ και πολλά χρόνια, επομένως πήραν πολλές ιδέες από την Τέχνη τους. Απλώς οι Οθωμανοί, ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο του Μπαρόκ και έβαλαν πολλά τέτοια στοιχεία στη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική τους. Θυμήσου ακόμη ότι η αγάπη και η νοσταλγία των Ελλήνων καλλιτεχνών για το Βυζάντιο είναι πολύ δυνατή. Γι’ αυτό, αν παρατηρήσεις τις ζωγραφιές στο σπίτι, τα μαρμάρινα και ξύλινα γλυπτά, θα δεις πολλά σύμβολα τόσο από τη Βυζαντινή όσο και από την Οθωμανική Τέχνη. Σταυρούς, δικέφαλους αετούς, δράκους, εκκλησίες, ρόδακες, γεωμετρικά σχήματα και πολλά άλλα σχέδια που βοήθησαν τους καλλιτέχνες να κάνουν το αρχοντικό εντυπωσιακό και όμορφο, αλλά και να διατηρήσουν την ιστορία και την παράδοσή τους.
Όση ώρα ο μπαμπάς συζητούσε με το μικρό του λουλούδι, ο καυγάς ανάμεσα στα δύο αδέρφια συνεχιζόταν.
– Ψηλομύτη!
– Όχι δεν είμαι. Σταμάτα επιτέλους να με λες έτσι.
– Είσαι ένα λουλούδι όπως όλα μας. Δεν έχει σημασία αν είσαι μπαρόκ ή οτιδήποτε άλλο. Σημασία έχει ότι όλα μαζί κάνουμε πιο όμορφο το αρχοντικό.
– Εγώ ό,τι και να μου λες πιστεύω μόνο τη μαμά. Μαμά πες του.
– Αρκετά! Είπε η μητέρα των λουλουδιών. Σταματήστε και οι δύο. Η αρχηγός έχει κάτι πολύ σημαντικό να μας πει και πρέπει όλοι μας να την ακούσουμε.
– Νομίζω πως όσο και να προβληματιζόμαστε δεν θα καταφέρουμε να βρούμε λύση… Συνέχισε η αρχηγός. Πώς να τα βάλεις με τον χρόνο; Ας ελπίσουμε, ότι ακόμα και όταν περάσουν τα χρόνια και εμείς παλιώσουμε, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ενδιαφέρονται για μάς, θα μας αγαπάνε και θα φροντίσουν να μας διατηρήσουν για περισσότερο καιρό λαμπερά και όμορφα.