Τακιατζής: – «A! Τι βλέπω; Διακοσμήσατε όλη την επιφάνεια του τοίχου πάνω από την πόρτα. Πάλι η μορφή του Όθωνα, και μάλιστα δυο φορές εδώ, σωστά;»
Αργυριάδης: – «Το βρήκατε! Και γύρω αρχιτεκτονήματα και κήποι, όπως αρμόζει σε έναν βασιλιά. Πέρυσι μάλιστα εγκαινιάστηκε το Ανάκτορο του Όθωνα στην Αθήνα. Αν θυμάστε καλά, στις 25 Ιουλίου 1843 η βασιλική οικογένεια εγκαταστάθηκε στην νέα τους κατοικία στην Αθήνα, που έγινε σε σχέδια του αρχιτέκτονα της βαυαρικής αυλής Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ. Κι ο βασιλικός κήπος διαμορφώθηκε, με την προσωπική φροντίδα της βασίλισσας Αμαλίας και επιμέλεια του Γάλλου κηποτέχνη Φρανσουά Λουί Μπαρώ. Αλλά τι τα θέλετε, ο ζωγράφος μου δεν έχει δει ποτέ ανάκτορο και βασιλικούς κήπους, τα ζωγράφισε με βάση τη δική του έμπνευση».
Τακιατζής: – «Α! Κι αυτές οι έφιππες μορφές»;
Αργυριάδης: – «Είναι ο Τσάρος της Ρωσίας, ο Νικόλαος ο Α’, το έχω σημειώσει από πάνω, και δίπλα του ένας Ρώσος αξιωματικός. Πιστεύω βαθιά ότι ο Τσάρος μπορεί να μας βοηθήσει στον αγώνα μας εναντίον των Τούρκων. Νοιάζεται για τους Έλληνες γιατί είναι ορθόδοξοι, όπως κι εκείνος. Ας συνεχίσουμε τώρα την ξενάγηση στον όροφο. Ζήτησα μια ευρύχωρη σάλα με ζωγραφιές δεξιά και αριστερά, για να ηρεμώ καθώς διαβάζω περπατώντας. Δεξιά και αριστερά θα δείτε τοπία, ζώα, διάφορες πόλεις με ποτάμια να τις διασχίζουν και σπάνια ζώα. Θα δείτε και έναν αυστριακό ουσάρο με τη χαρακτηριστική του φορεσιά. Ξέρετε, οι ουσάροι είναι ελαφρά οπλισμένοι στρατιώτες του ιππικού ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης υπάρχει και μια υδρόγειος σφαίρα, όπως βλέπετε. Πιστεύω ότι κάθε οικογένεια που θέλει να λέγεται πολιτισμένη θα πρέπει να έχει στο σπίτι της κάποιου είδους χάρτη. Στο βάθος της σάλας θα δείτε επίσης, ανθοδοχεία με λουλούδια. Αρέσουν πολύ στη Βασιλική μου. Πάμε τώρα και στον καλό οντά να σας κεράσω έναν καφέ».
Τακιατζής: – «Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί»!
Αργυριάδης: – «Χαίρομαι που σας αρέσουν. Σ’ αυτό το δωμάτιο ακολουθώ την ίδια διακόσμηση. Όμως δίπλα στο τζάκι ζήτησα να μου ζωγραφίσουν την Κωνσταντινούπολη που δεν χορταίνω να την επισκέπτομαι. Τέτοια πόλη δεν ξανάδα. Τις προάλλες με τα ίδια μου τα χέρια έβαλα την τελευταία πινελιά σε μια ζωγραφιά γράφοντας μια επιγραφή πάνω σε αυτήν “1844 Μαρτίου 6 έγινεν η έναρξης της ανασκευής, Απριλίου δε 15 έλαβε τέλος. Εν Σιατίστη Δημήτριος Αργυριάδης”. Ίσως στο μέλλον γράψω και μια μικρή αφιέρωση στο τζάκι. Σκέφτομαι ένα “ηρωελεγείο”, όπως το αποκαλούμε εμείς οι λόγιοι. Πως σας φαίνεται»;
Τακιατζής: – «Φίλε μου αγαπητέ, δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτό που νιώθω. Εύχομαι το σπίτι σας να μείνει για χρόνια, για να μπορούν στο μέλλον να το θαυμάζουν οι άνθρωποι του τόπου μας και όχι μόνο».